Oletko riskissä raudanpuutteelle?
LÄÄKÄRI ILONA RITOLA
Minulta kysytään usein, että kannattaisiko rauta-arvot mitata? Pitäisikö ne mitata myös lapsiltani? Mistä tietää milloin ne kannattaa mitata?
Tässä postauksessa kerron keneltä ja missä tilanteessa rautatilanne kannattaa selvittää ja miten se tapahtuu!
Keneltä rautavarastot kannattaa mitata?
Raudanpuutteesta puhutaan paljon, sillä se on hyvin yleinen väsymyksen syy. Raudanpuute voi aiheuttaa myös mitä moninaisempia oireita, joihin saatamme olla hyvinkin tottuneita, mutta jotka laskevat suorituskykyä niin vapaa-ajalla kuin työelämässä. Joskus pelkästään arjesta suoriutuminen voi olla vaikeaa raudanpuutteen takia.
On hyvin tärkeätä kuitenkin ymmärtää, että kaikki väsymys ei johdu raudanpuutteesta ja kaikki eivät ole riskissä saada raudanpuutetta.
Mutta mistä tietää kannattaako rautavarastot mitata myös itseltä?
Keneltä ylipäätänsä kannattaisi mitata rautavarastoja?
Tilanteesi saattaa olla se, että olet jo mitannut omat rautavarastosi ja pohdit, pitäisikö ne selvittää myös lapsilta. Tai olet jo käynyt lääkärissä, jossa on katsottu jo monia verikokeita väsymyksen selvittelynä, kuten kilpirauhaskokeita, hemoglobiinia tai kilpirauhasarvoja, mutta varastorautatilanne on selvittämättä.
Saatat myös miettiä pitäisikö pikkusiskollekin vihjata asiasta, joka kamppailee oman jaksamisen kanssa pikkulapsiarjessa.
Mistä sen tietää kenen kannattaa käydä rautakokeissa?
Kannattaako lapsilta mitata rautavarastoarvoja?
Olen itse ollut siinä tilanteessa, että olen pohtinut, että en halua medikalisoida lapsiani. Miettinyt että hyvinhän ne kasvavat, vaikka syövätkin vähän niukasti ja unet ovat huonot. Miksi viedä lasta laboratoriokokeisiin, joka voi olla täysin turhaa ja lapsi kärsii siitä? Tiedän, että on hyvin vaikeaa lopulta päättää siitä mitä tulisi tehdä. Lopulta keneltä minä lääkärinä kysyisin? Itseltänikö?
Lopulta vain katsoimme mieheni kanssa toisiamme silmiin ja päätimme että nyt nämä lapset testataan. Kaikilla oli niin paljon raudanpuutteeseen viittaavia oireita ja nuorimmalle oli sopivasti tulossa verikokeita DIPP-tutkimuksen tiimoilta muutenkin, joten samalla voisi tarkistaa rauta-arvotkin.
Lisää lasten raudanpuutteen oireista voit muuten lukea TÄÄLTÄ.
Ja niin se joko vanhemman tai lääkärin vaisto osui oikeaan. Raudanpuutehan se löytyi kaikilta. Kahdella lapsista anemian puolelle valuneena.
Tulosten tultua mielen valtasi sadat kysymykset, kuten varmasti monella muullakin äidillä.
Vetkutinko kokeita liian pitkään, vaikka kaikki oireet olivat ilmiselvät?
Olenko toiminnallani aiheuttanut jotakin vahinkoa lapselle?
Onko tämä ollut syynä, että puheen kehitys on ollut niin hidasta?
Oliko lapsi tämän takia niin huono nukkumaan ja huusi jalkakivuista?
Kalpeuden ja tummat silmäaluset tämä kyllä selittäisi, mutta mitä muuta?
Monet tunteet risteilivät mielessä, pettymys omaa itseeni ehkä suurimpana.
Toisaalta mitään muuta ei ollut tehtävissä kuin mennä eteenpäin. Korjata tilanne. Ja pitää huoli siitä, että lasten ei tarvitse kärsiä ainakaan raudanpuutteesta enää koskaan.
1. PIENET LAPSET OVAT ERITYISEN SUURESSA RISKISSÄ RAUDANPUUTTEELLE
Lapset kasvavat nopeasti ja heillä ei vielä ravinnon rautapitoisuus välttämättä riitä edes päivittäisen raudantarpeen tyydyttämiseen. Meidän lapsilla ei edes ole rajoittunutta ruokavaliota, allergioita tai refluksia, jotka olisivat myötävaikuttaneet raudanpuutteen kehittymiseen.
Lapsillani on äiti, joka on ollut raudanpuutteinen raskausaikoina. Kahden pienimmän lapsen välillä on vain 1 vuosi ja kolme kuukautta ikäeroa. Juuri kun olin toipunut edellisestä raskaudesta, alkoi uusi raskaus. Rautavarastoni eivät ole ehtineet täyttyä tuossa välissä ja ne ovat olleet valmiiksi jo matalat seuraavan raskauden alkaessa.
2. USEITA LAPSIA TIHEÄLLÄ AIKATAULULLA SAANEET NAISET OVAT RISKIRYHMÄSSÄ RAUDANPUUTTEELLE
Raudan tarve raskausaikana voi jopa tuplaantua. Rautaa tarvitaan niin äidin lisääntyvään punasolutuotantoon, kuin sikiön ja istukan rakennustarpeiksi.
Tarkemmin raskausajan raudanpuutteesta ja eri hoitosuosituksista voit lukea kirjoituksestani
3. PELKÄSTÄÄN JO RASKAUS ON RISKI RAUDANPUUTTEELLE
4. PIENIPAINOISET JA ENNENAIKAISET LAPSET OVAT RISKISSÄ RAUDANPUUTTEELLE.
Sikiön omat rautavarastot kehittyvät raskauden viimeisen kolmanneksen aikana, joten ennenaikaisena syntyminen altistaa raudanpuutteelle.
Useimmissa suomen sairaaloissa rautatippoja suositellaankin säännöllisesti ensimmäisen elinvuoden ajaksi keskosina syntyneille lapsille. Paino ja viikkorajat kuitenkin vaihtelevat suuresti sairaalasta toiseen, sen suhteen kenelle rautavalmisteet määrätään.
Rautahoito ei myöskään välttämättä aina toteudu suunnittellusti ja tällöin vauvan rautavarastot voivat jäädä vajaiksi jo ensimmäisenä elinvuotena.
Lapset, raskaana olevat ja imettävät naiset kuluttavat poikkeuksellisen paljon rautaa, mutta niin kuluttavat myös esimerkiksi urheiljat.
5. KESTÄVYYSURHEILJAT LUETAANKIN MONESTI RAUDANPUUTTEEN RISKIRYHMÄÄN.
Miksikö? Siitä olen kirjoittanut tarkemmin juuri edellisessä kirjoituksessani ”Mitä seurauksia raudanpuutteella on lihasten toimintakykyyn?”
Mikäli rautaa ei saa riittävästi ravinnosta paikkaamaan suurentunutta kulutusta, raudanpuute voi kehittyä yllättävänkin nopeasti.
6. VEGAANI- JA KASVISRUOKAVALIOTA NOUDATTAVAT OVAT RISKISSÄ RAUDANPUUTTEELLE
Kasviperäinen rauta on huonommin imeytyvää ja kasvikset sisältävät yleensä vähemmän rautaa kuin eläinperäiset ruuat. Pelkästään kasvissyönnillä voi siis saada raudanpuutteen aikaiseksi, mutta jos on esimerkiksi vegaaniurheiljanainen, joka on unohtanut kiinnittää riittävästi huomiota raudan saantiin, niin raudanpuutteen kehittyminen on jo varsin todennäköistä.
NAISET, JOILLA ON RUNSAAT KUUKAUTISET ovat erityisen suuressa riskissä raudanpuutteen kehittymiselle. Itseasiassa, jopa yli puolet naisista, joilla on runsaat kuukautiset, ovat raudanpuutteisia. Todennäköisesti suurin osa heistä tietämättään.
Mutta pelkästään säännölliset joka kuukausi toistuvat kuukautisvuodot riittävät aiheuttamaan raudanpuutteen pitkässä juoksussa, varsinkin jo ruokavaliosta ei saada paikattua tilannetta riittävästi.
7. NAISET, JOILLA YLIPÄÄTÄNSÄ ON KUUKAUTISET, OVAT RISKISSÄ RAUDANPUUTTEELLE
Palataan takaisin lapsiin. Tai oikeastaan nuoriin naisiin, joilla kuukautiset alkavat.
He ovat jo alkuvaiheessa riskissä raudanpuuteelle. Voisi kuvitella, että raudanpuute kehittyy vasta vuosien saatossa, mutta päinvastoin se voi tulla esille jo heti kun kuukautiset alkavat.
Tämä johtuu siitä, että tytöillä yleensä kuukautisten alkamista edeltää voimakas murrosiän kasvupyrähdys, joka kuluttaa hyvin paljon ravintoaineita, eikä pelkästään rautaa.
Pojat taas saattavat venähtää yhtäkkiä jopa 40 cm muutamassa vuodessa. Joillakin on jopa kolmet neljät jääkiekko- tai jalkapallotreenit viikossa, niin ei sen kummempaa tarvita raudanpuutteen kehittymiselle ja sen myötä suorituskykyyn ja mielenkiinnon lopahtamiselle niin koulutyöhön kuin harrastuksiin.
8. NUORET OVAT RISKISSÄ RAUDANPUTTEEN KEHITTYMISELLE
Rautaa voi myös menettää liikaa, joten on ilmiselvää, että
9. USEASTI VERTA LUOVUTTAVAT HENKILÖT OVAT RISKISSÄ RAUDANPUUTTEELLE
Viimeisimpänä, vaan ei kuitenkaan unohdettuna riskiryhmänä on vanhukset, erityisesti laitoshoidossa olevat monisairaat vanhukset. Heillä on useasti monia sairauksia ja vuosikymmeniä kestäneitä lääkityksiä, kuten ”vatsansuojalääkkeenä” käytetyt protonipumpun estäjät, jotka altistavat raudanpuutteelle. Laitoshoidossa olevat vanhukset käyvät yleensä vuosittain verikoe ja lääkärin tarkastukset läpi ja raudanpuute jääkin monesti ajoissa kiinni ja tulee näin hyvin hoidetuksi. Ainakin ideaalitilanteessa.
10. VANHUKSET OVAT RISKISSÄ RAUDANPUUTTEELLE
VINKKI: Lähes kaikki yksityiset laboratoriot ottavat rautatasapainoa kuvaavia verikokeita myös ilman lääkärin lähetettä. Kannattaa käydä kysymässä!
Lääkäri Ilona Ritola, Lääkäriasema Medipudas Oy
Minkälaisia kokeumuksia sinulla on raudanpuutteesta? Tule keskusteluun mukaan ”Lääkärin Blogi”:n keskusteluryhmään. Pääset sinne TÄSTÄ LINKISTÄ.
Voit myös varata keskusteluajan oman rautatilanteen selvittämistä varten raudanpuutteisten hoitoon perehtyneen sairaanhoitajan vastaanotolta TÄSTÄ LINKISTÄ.
Instagramissa voi seurata kirjoittajan elämään @rautalaakari_ilonaritola