Mitä jos epäilen raudanpuutetta, mutta ferritiiniarvo onkin ”ihan hyvä”?
LÄÄKÄRI ILONA RITOLA
Ferritiinin ympärillä kuhistaan paljon.
Siitä puhutaan työpaikan kahvihuoneessa, kuntosalin pukuhuoneessa ja päiväkodin parkkipaikallakin kuulet siitä. Paljonko sinun ferritiiniarvosi on?
Työkaveri saattaa kertoa kuinka jaksaa nykyisin, rautalisän aloituksen jälkeen, käydä lenkillä ennen töihin lähtöä. Hieman ärsyttävää, kun itse et vielä viidennenkään torkutuksen jälkeen tahdo saada itseäsi ylös sängystä. Hän saattaa kertoa, kuinka on mahtavaa, kun työpäivän jälkeenkin jaksaa tehdä muutakin kuin vain äyskiä miehelle ja lapsille. Ja sinä kaadut suoraan sohvalle ja nukut sen verran, että jaksat herätä lasten iltapesulle ennen, kuin raahaudut makuuhuoneen puolelle jatkamaan unia.
Kuntosalin pukuhuoneessa kysytään mikä on sinun ferritiiniarvosi ja kerrotaan omista jo taakse jääneistä rytmihäiriöistä sekä palautumisongelmista. Kehoitetaan mittaamaan ferriitiini ja hehkutetaan omaa vointia raudan syönnin jälkeen.
Lapsetkaan eivät enää riehu niin paljon kuin aikaisemmin ja elämä hymyilee. Siis naapurille. Oma olo on kuin jostakin keskiaikaisesta haudasta juuri nousseella zombiella. Oikeastaan asiaa ei edes pahemmin jaksa ajatella.
Alat salaa jo toivoa, että se ferritiini olisi itselläkin tosi matala. Vaikka 8. Sillä työpaikalla sai kauhua osakseen. Tai vaikka 20, sekin on kuulemma alhainen. Ehkä 30 kävisi. Silläkin joku oli määrätty rautakuurille.
Jännität seuraavan vuorokauden kun et malta odottaa vastaustasi, teet listaa kaikista oireista mitä sinulla on ja olet jo täysin vakuuttunut että raudanpuutetta sen on oltava.
- Sinun arvosi onkin 70.
- Siis seitsemänkymmentä.
- Jospa siitä puuttuu pilkku?
- Ei helvata. Itku meinaa päästä. Olit jo ihan varma. Nyt olisi selitys edessä ja ei, mikä pettymys!
Ei, ei sittenkään helppoa selitystä kaikille niille oireille. Olit jo salaa vähän toivonut että arvosi olisivat reippaasti pielessä ja kaikki jaksamisongelmat ratkeaisivat yhdellä pillerillä päivässä. Mietit jo miten otat asian puheeksi huomenna kahvitunnilla. Heität vaan sillai kevyesti että: ”ai, paljon ne teidän arvot olikaan? Mulla oli 7. Hb:kin ihan rajamailla.” – Sekin vielä. Sata neljäkymmentä viisi. Parempi olla sanomatta, että ikinä kävi tutkimuksissakaan. Jotenkin noloa.
STOP!
FLUNSSAISENA EI KANNATA KÄYDÄ KOKEISSA
ESIMERKKIPOTILAS
NORMAALI CRP JA NORMAALI FERRITIINI EIVÄT POISSULJE RAUDANPUUTETTA LUOTETTAVASTI.
TULEHDUSSAIRAUKSIEN VAIKUTUS FERRITIINIIN
Monissa tulehdussairauksissa, joissa elimistö on ikään kuin koko ajan, päivästä toiseen tulehdustilassa, lonkin tavallista, että ferritiini on koholla mittauskerrasta toiseen.
Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi monet reumasairaudet, tulehdukselliset suolistosairaudet, sydämen vajaatoiminta, syöpätaudit, maksasairaudet, mutta myös ylipaino yksistään voi riittää nostamaan ferritiiniarvon.
Tyypillisesti näissä tilanteissa tulehdusarvo on selvästi koholla tai se on nähtävissä pienenä värähdyksenä herkän CRP:n kokeessa.
Muita tulehduskokeita, kuten lasko ja koholla olevat leukosyytit voivat johdattaa tulehdussairauksien jäljille.
Vaikka ferritiini on koholla, se ei tarkoita että rautaa olisi liikaa, vaan tilanne on yleensä juuri päinvastainen ja diagnostiikassa käytetään silloin laajasti eri kokeita tilanteen selvittämiseen.
LEVOTTOMAT JALAT TARVITSEVAT RAUTAA
ELIMISTÖ VOI SIIS KÄRSIÄ RAUDANPUUTTEESTA PALJON KORKEAMMALLAKIN ARVOILLA KUIN VAIN NIILLÄ, JOTKA ULOTTUVAT VIITEALUEEN ALAPÄÄHÄN TAI VASTA SITTEN KUN HEMOGLOBIINIKIN LASKEE.
VOIKO FERRITIINIARVO OLLA LIIAN KORKEA?
- Se on kolmekymmentäkaksi.
- Jos luit kaiken ylläolevan, ymmärrät että ei sillä kuuhun mennä. Hyvä jos kävellään edes postilaatikolle.
-Ilona Ritola, lääketieteen lisensiaatti, Lääkäriasema Medipudas Oy